Hoelang een kerstboom kan blijven staan is sterk afhankelijk van de soort boom, de omgeving waarin deze staat en hoe deze verzorgd is. Heb je een kunstboom? Dan kan deze logischerwijs zolang blijven staan als je wil. In tegenstelling tot de kunstbomen, kunnen de meest gangbare “echte” kerstbomen, zoals de Fijnspar en Nordmann, ongeveer twee tot drie weken blijven staan. Hierna zullen deze gaan hangen en uitvallen.
De geschiedenis van de kerstboom
Voor de 16e eeuw was de naaldboom een religieus symbool dat stond voor vruchtbaarheid en vernieuwing. Het was pas na de 16e eeuw dat de “kerstboom” zoals we hem nu kennen tot leven werd gebracht. Luther verklaarde de naaldboom tot symbool voor de geboorte van Jezus. Het is ook vanaf dit moment dat de bomen pas werden versierd met kerstballen en cluster kerstboomverlichting.
Historisch gezien zou de kerstboom dan ook opgetuigd moeten worden op 21 december en afgetuigd op 6 januari, oftewel Driekoningen. Het eerder of later weghalen van de kerstboom zou ongeluk brengen. Dit tijdvak van twee à drie weken dekt precies de optimale “levensduur” van de kerstboom.
Huidige tradities
Tegenwoordig worden de kerstbomen vaak al vlak na Sinterklaas in huis gehaald en gaan deze rond de jaarwisseling weer de deur uit. Het is dan ook de traditie om in het begin van het nieuwe jaar bijeen te komen bij de kerstboomverbranding van het dorp of de stad. De buurtbewoners hebben dan al de bomen uit de omgeving bijeengebracht en opgestapeld op een stapel welke later rituaal wordt verbrand. Op deze manier wordt het nieuwe jaar ingeluid en worden tevens alle bomen “netjes” opgeruimd.
Hoelang de kerstboom kan blijven staan, is dus afhankelijk van je boom, maar ook wat jouw voorkeur heeft. Het is nooit fout wat je doet!